V košarici nimate izdelkov.

Poskusi

Zajtk za najboljši začetek dneva

Strokovnjaki največ pozornosti od vseh obrokov namenjajo zajtrku, saj naj bi bil ta bistven za dober začetek dneva. In kaj je najbolje jesti za zajtrk oziroma kaj si za dober začetek dneva pripravijo strokovnjaki za šport in prehrano sami? Prebujanje telesnih in umskih sposobnosti si zagotovijo z večinoma precej preprostimi, zdravimi jedmi, ki napolnijo z energijo.

Prvi obrok strokovnjakov za šport in prehrano

Strokovnjaki največ pozornosti od vseh obrokov namenjajo zajtrku, saj naj bi bil ta bistven za dober začetek dneva. In kaj je najbolje jesti za zajtrk oziroma kaj si za dober začetek dneva pripravijo strokovnjaki za šport in prehrano sami? Prebujanje telesnih in umskih sposobnosti si zagotovijo z večinoma precej preprostimi, zdravimi jedmi, ki napolnijo z energijo.

 

#1: Ocvrta jajca, avokado in paradižnik

Energijsko močna kombinacija jajc, z zdravimi maščobami polnega sadja ter zelenjave je zagotovilo, da boste popolnoma siti in pripravljeni za vse izzive. Napolnili se boste z beljakovinami, dobrimi maščobami in vlakninami, torej boste poskrbeli za dober vnos kalorij iz beljakovin in maščob, z beljakovinami nahranili mišice, z vlakninami pa spodbudili prebavo. Takšen zajtrk zagotovo ni skromen, in energije vam dolgo ne bo zmanjkalo.

 

#2: Ovseni kosmiči z grškim jogurtom

Ovseni kosmiči vas bodo napolnili z energijo iz ogljikovih hidratov, ki se bo sproščala več ur, prav tako pa pomagali pri prebavi. Jogurt bo poskrbel za dober vnos beljakovin. Da izboljšate okus, dodajte nekaj mandljev in malo cimeta, saj oboje uravnava krvni sladkor. Tudi v primeru, da si pripravite manjšo skodelico tega obroka, dolgo ne boste občutili lakote, ker ne bo prihajalo do nihanj v krvnem sladkorju.

 

#3: Ovseni kosmiči z jagodičevjem in mlekom

Ogljikovim hidratom, ki se presnavljajo počasi, ter beljakovinam iz mleka, dodajte jagodičevje – maline, jagode, borovnice, robide … Jagodičevje je bogato z vitamini (na primer z vitaminom C) in antioksidanti. V sezoni uživajte sveže jagodičevje, izven sezone pa zamrznjeno, saj se v zamrznjenem sadju najbolje ohranijo hranilne snovi.

 

#4: Jogurtov napitek s sadjem

Za vse tiste, ki jim okus jogurta ni pretirano všeč, se priporoča priprava napitka iz jogurta in sadja. V stoječi mešalnik nadevajte jogurt in dodajte jagodičevje, banano, mango ali drugo sadje – tisto, ki je trenutno na voljo sveže. Tako boste poskrbeli za dovolj energije iz mlečne maščobe, mlečnih beljakovin, pa tudi za dovolj vitaminov, mineralov in vlaknin.

 

#5: Kakav

Če zjutraj nimate časa za pripravo poštenega obroka, si pripravite kakav. Posezite po pravem, temnem kakavu, ki je bogat z antioksidanti, ali tudi kar po pravih kakavovih zrnih. Zrna lahko grizljate ali kombinirate z mlekom, pravi kakav v prahu pa vkuhajte v mleko.

 

#6: Kikirikijevo maslo in banana

Na polnozrnati kruh si namažite arašidovo maslo in preko njega nadevajte rezine banane. To je odličen zajtrk, ki ga odlikujejo počasi prebavljivi ogljikovi hidrati, kikirikijevo maslo pa bo poskrbelo za odličen vnos beljakovin. Najbolje je poseči po organskem kikirikijevem maslu, ki ne vsebuje palmovega olja, sladkorja in dodane soli. Banana bo k temu prispevala še magnezij, ki je nujen za mišice, ter kalij, ki bo pomagal prebuditi vaš um.

 

#7: Mandljevo mleko s kikirikijem in sadjem

Mandljevo mleko je bogato s hranilnimi snovmi, da ne bo okus preveč »dolgočasen« pa ga zlijte v stoječi mešalnik, dodajte žlico arašidovega masla in banano ali jabolko. Takšen »zajtrk prvakov« vas ne bo napolnil z energijo zgolj za vse jutro, temveč zagotovo za vse dopoldne. Gre za jed, bogato s kalorijami, ki tekne tako pozimi kot poleti (dobro ohlajena ali celo z dodatkom ledu), primerna pa je tudi za vse tiste, ki ne smejo uživati kravjega mleka.

 

#8: Omleta z zelenjavo

Da so jajca bogat vir energije in predvsem odličen vir beljakovin, ni potrebno poudarjati, prednost omlete pa je v tem, da lahko zanjo izkoristimo katero koli zelenjavo, ki nam je na voljo. Omleto napolnite s čebulo, česnom, papriko, paradižnikom, korenčkom, šampinjoni, špinačo, šparglji oziroma katero koli zelenjavo, ki je sezonska. Tako boste vnesli v telo dovolj beljakovin, hkrati pa tudi vitaminov, mineralov ter vlaknin, ki se skrivajo v zelenjavi.

 

#9: Francoski opečenec s sadjem

Nekateri izkoristijo zajtrk za sladek obrok, a namesto da si pripravljate industrijsko pripravljene sladkane kosmiče, lahko v mešanico razžvrkljanega jajca in mleka pomočite rezino polnozrnatega kruha, ter jo nato popečete na minimalni količini olja. Da ne boste ostali zgolj pri ogljikovih hidratih in beljakovinah, dodajte malo medu, javorjevega ali agavinega sirupa, ter seveda veliko količino sadja – tistega, ki je trenutno v sezoni oziroma imate na voljo zamrznjenega.

 

#10: Tofu s sadjem

Vegani, ki si zjutraj zaželijo beljakovin, lahko namesto pečenih jajc pripravijo tofu s sadjem. Tofu je najbolje nakockati in ga zmešati z narezanim jagodičevjem, da se prepoji s sadnimi sokovi. Tako si zagotovite beljakovine, vitamine, minerale, vlaknine in seveda tudi ravno prav fruktoze, da bo začetek dneva prijetnejši. vitaminov, mineralov ter vlaknin, ki se skrivajo v zelenjavi.

 

#11: Humus s polnozrnatim kruhom

Čičerika je zaradi visoke vsebnosti beljakovin odličen nadomestek mesa, zato je humus, iz nje pripravljen namaz, odličen beljakovinski zajtrk. Humus namažite na rezino polnozrnatega kruha s semeni – tako boste poskrbeli za dovolj beljakovin, ogljikovih hidratov in vlaknin, pa tudi za nekaj zdrave maščobe iz semen.

 

 #10: Semena čija v jogurtu, sirotki ali kefirju

Kaj pravite na zajtrk, ki kar »poka« od beljakovin? V navaden jogurt, sirotko ali kefir namočite semena čija, ki ravno tako vsebujejo beljakovine, pustite stati deset minut, da semena nabreknejo, in zdrav ter energijsko bogat obrok je pripravljen. Če želite še nekaj več okusa, dodajte malo svežih ali suhih marelic, prav tako pa lahko dodate tudi brusnice ali sveže jagodičevje.