Ta stran uporablja piškotke
S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši nakup, naprednejše funkcije in spletno analitiko. Ali dovolite nameščanje piškotkov na svojo napravo?
Dovolim uporabo piškotkov
Več informacij o piškotkih
tooltip after the triger

Vaša košarica

je trenutno prazna.

Pokličite brezplačno na: 080 27 73

Imate voprašanje ali pa bi radi več informacij o izdelku izvedeli od naših svetovalcev? Zato smo tu za vas, da vam pomagamo.

Pokličite nas na brezplačno številko in z veseljem se bomo odzvali vašim vprašanjem.

Vaši Wellneo svetovalci.

x
WellneoImate vprašanje? Kliknite tukaj.

Za več informacij, pomoč ali nakup pokličite:080 27 73

Za več informacij, pomoč ali nakup pokličite:

080 27 73

Diete in zmanjševanje telesne teže
Izračunajte z Wellneo-m!

Izračunaj svoj

ITM

Izračunaj svojo

idealno težo
Brezplačna e-revija o zdravem življenjskem slogu, lepoti, dietah, fitnesu...
Vse o zdravju, lepoti, fitnesu in najbolj vroče akcije!

Naročite se na e-revijo Wellneo in tedensko boste prejemali zanimive vsebine o zdravju, zdravi prehrani, prehranskih dopolnilih, lepoti in fitnesu ter vse ekskluzivne ponudbe.

Naročite se >
Varnost vaših podatkov je 100% zagotovljena!
Pridružite se nam na Facebooku.

Leča - idealno živilo za shujševalne diete

S pravo hrano med dieto ne boste lačni.

Leča - idealno živilo za shujševalne diete

Nekaj o zgodovini…

Leča spada med najstarejše kulturne rastline na svetu, ki izvira iz Azije. Gojiti so jo začeli že kar 10 000 let nazaj, v času prvih začetkov poljedelstva. Pred 500 leti jo je na žalost zamenjal fižol, zato je postala dokaj neznana in pozabljena stročnica. V sodobnem času se vrača na svetovni trg, saj ljudje vedno bolj cenijo zdravo in naravno prehrano.

Kako jo prepoznati?

Najdemo jo v toplih in vročih območjih, saj ni zahtevna za rast in ne potrebuje veliko vode. V Sloveniji najbolje uspeva v Primorju, na drugih območjih pa jo lahko gojijo samo kot zanimivost, saj imajo prekratko toplo obdobje.

Uvrščamo jo v skupino metuljnic. Semena sejemo spomladi, ko je mrzlega obdobja že konec. Razraste se v visoke grmičke do pol metra visoke z lepimi rožastimi in vijoličastimi cvetovi. Poznamo štiri sorte leče: najmehkejša- rdeča leča, najmanjša- zelena leča, trda- rumena in rjava leča.

Njena hranilna vrednost

Leča vsebuje zelo veliko hranljivih in koristnih snovi, ki jih telo nujno potrebuje vsak dan. Sestavljena je iz vlaknin, mineralnih snovi (železo, kalij, magnezij, cink), beljakovin (24 %), B vitamina, fitinske kisline, ogljikovih hidratov (49%) in iz majhnega odstotka maščob (1,4%).

Zaradi svoje odlične sestave je zelo priporočljiva za vegetarijance, saj zadovolji vse potrebe po aminokislinah, ki jih z drugo hrano težko pridobijo. Pogosto jim primanjkuje tudi veliko  železa, zato je priporočljivo pogosto uživanje leče. Železa vsebuje toliko kot belo meso ali ribe. Z uživanjem uspešno nadomestijo mesno prehrano.

Kot vse druge stročnice, leča vsebuje toksične lektine. Med kaljenjem se samo delno razgradijo, s kuhanjem pa popolnoma razpadejo. Preden jo surovo dodate v solato, je prej na kratko prekuhajte.

Njena zdravilna moč

Leča bo s svojimi zdravilnimi učinkovinami dobro poskrbela za vaše telo. Počutili se boste super in poleg tega sebi zagotovili zdrav vsakdan.

Zdravilni učinki:

  • Leča je nizkokalorično živilo, vendar boste kar hitro siti po zaužitju. Uživate jo lahko tudi, kadar se odločite za hujšanje, saj vsebuje veliko sestavin, ki vam bodo pospešile presnovo in s tem pospešile izgubljanje odvečnih kilogramčkov.
  • Vsebuje veliko cinka in zato spada med snovi, ki povečujejo spolno slo. Krepi potenco in pospešuje nastajanje spolnih hormonov.
  • Zaradi visoke količine vlaknin, pospešuje in uravnava presnovo.
  • Krepi imunski sistemin vam pomaga pri zaščiti pred patogenimi bakterijami in virusi. Opazili boste, da bo vaše telo vedno bolj odporno proti gripi in prehladom.
  • Znižuje krvni tlak, uravnava krvni sladkorin znižuje raven holesterola
  • Telo pridobi veliko energije in druge koristne sestavine, ki jih nujno potrebuje.
  • Njene sestavine so gradniki tkiv in nekatere celo zavirajo rast rakavih celic.

Priprava

Zberite različne recepte z lečo in jo vključite v svoj vsakodnevni jedilnik. Vključite jo lahko v različne in okusne jedi. Pazite pri kuhanju leče. Vrste se med seboj ne razlikujejo samo po barvi, ampak vsaka potrebuje svoj čas kuhanja. Pri nas najdemo večina ponudnikov rjave leče in ta potrebuje največ časa za kuho- do 60 min. Še prej pa semena namočite v mrzli vodi (nekaj ur oz. čez noč).

Hranimo jo v suhem in toplem prostoru, saj ji s tem podaljšamo rok uporabe (skoraj neomejen rok). Zaradi svetlobe postane temnejša in trda, zato bodite tudi pozorni pri nakupu.

Pripravite lahko odlične in okusne jedi:

SOLATA Z LEČO

Potrebujemo:

  • Lečo
  • Papriko, paradižnik, kumare
  • Origano
  • Čebulo
  • Olje in kis
  • Sol
  • Jušno kocko

Navodila: Lečo obvezno najprej za nekaj ur namočite v mrzli vodi. Zaradi vsebovanih toksinov, vodo po namakanju zlijte stran.  Lečo stresemo v lonec v katerem jo bomo kuhali in dodamo vodo, origano ter jušno kocko. Kuhamo toliko časa, da leča postane mehka. Lonec odstavimo in lečo stresemo v solato (narezana zelenjava, kis, olje in malce soli). Solata je pripravljena! Pazite pri dodajanju soli, saj veliko te vsebuje tudi jušna kocka.

LEČINA JUHA

Potrebujemo:

  • Čebulo
  • Česen
  • Koper
  • Olje
  • Lečo
  • Zmečkan paradižnik

Navodila:  Lečo najprej namočite v mrzli vodi za nekaj ur. Vodo odcedite in lečo stresite v lonec za kuhanje. Dodajte ji toliko vode, da bo dovolj juhe za vašo družino ali/in obiske. Natresite čebulo, česen, pomečkan paradižnik in koper. Vse skupaj dobro premešajte in počakajte, da juha zavre. Na koncu dodajte še dve žlici poljubnega olja in juha je končana.

LEČINA OMAKA

Potrebujemo:

  • Čebulo
  • Žlico moke
  • Zmečkan paradižnik
  • Česen
  • Začimbe- sol
  • Po želji- zmleti orehi

Navodila: Ponovno, kot pri vseh receptih z lečo, jo namočite v mrzli vodi za nekaj ur. Stresite jo v posodo za kuhanje in dodamo malo vode. Posebej v ponvi prepražimo čebulo, moko in dodamo zmečkan paradižnik. Lečo prenesemo v ponev in če malo zalijemo z vodo. Počakamo, da zavre in omaka je pripravljena. Dodamo jo lahko na testenine, popečeno polento ali na kus-kus. Omaka postane še bolj okusna, če ji dodamo jurčke ali lisičke.

Pripravite lahko če druge okusne jedi:

  • Lečini kroketi
  • Lečina enolončnica
  • Leča s krompirjem
  • Lečin namaz
  • Leča s skuto

Privoščite si nekaj okusnega in poleg tega še zdravega za vas in vaše telo. Vključite to super stročnico v svoj vsakdanji jedilnik in popestrite svojo prehrano. S tem bo vaš obrok uravnotežen in zdrav ter bo vseboval veliko hranljivih in koristnih sestavin, ki jih potrebujete skoz dan.

Brezplačna e-revija o spanju, zdravju, lepoti, seksu ...
Vse o zdravju, lepoti, fitnesu in najbolj vroče akcije!

Naročite se na e-revijo Wellneo in tedensko boste prejemali zanimive vsebine o zdravju, zdravi prehrani, prehranskih dopolnilih, lepoti in fitnesu ter vse ekskluzivne ponudbe.

Naročite se >
Varnost vaših podatkov je 100% zagotovljena!
Priporočeni izdelki:

Go4slim Slimmies

Čokoladni »toffee« bomboni Slimmies na naraven način pomagajo pri izgubi teže. Hujšanje še nikoli ni bilo tako sladko in enostavno!


Od 29,90 €

Več o izdelku >

Zelena kava Coffee SLENDER

Predstavljamo vam revolucijo – izdelek, ki je navdušil že tisoče ljudi po vsem svetu: zeleno kavo Coffee SLENDER®!

Od 14,90 €

Več o izdelku >

Yoga set

Yoga Set ima vsa ključna orodja za udobno in učinkovito jogo, pilates, raztezanje, kardio vadbo ali vadbo za krepitev telesa v vašem domu.

Od 29,90 €

Več o izdelku >